Zelfliefde is dé voorwaarde voor het hebben van een fijne relatie met jezelf én met anderen. Als jij jezelf accepteert zoals je bent (met je leuke en minder leuke eigenschappen), goed voor jezelf zorgt en een realistisch gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt, zullen anderen jou ook zo gaan behandelen.

Er zijn 4 levels van zelfliefde. Hieronder zal ik omschrijven om welke levels het gaat en wat ze inhouden.

1. Fysiek

Begin met het luisteren naar en vervolgens het beantwoorden en respecteren van je lichaam. Creëer een ”innerlijke tempel” waar je je veilig voelt. Leer aanvoelen wat je lichaam nodig heeft qua voeding, beweging en rust en vind en behoud de balans. Voed je lijf met wat het nodig heeft.

2. Mentaal

Schop het stemmetje in je hoofd – dat je vertelt dat je niet goed/mooi/slim/knap/jong/rijk/grappig genoeg bent voor een fantastische, liefdevolle, energieke relatie (met jezelf en met anderen) – het huis uit. Ruil negatieve gedachten over jezelf in voor positieve gedachten, zoals ”Ik ben helemaal goed zoals ik ben!” of ”Ik ben het waard en in staat om een fantastische relatie te hebben!”.

3. Emotioneel

Verzorg je ”wonden” met zelfmedeleven en -liefde. Onderzoek de pijn of angst die voortkomt uit je jeugd. Verwerk oud zeer en leer je emoties op een rustige manier te uiten en verwerken. Stop ze in ieder geval nooit weg, want dan wordt je er vroeg of laat ziek van. Ze mogen er zijn en je kunt er veel mooie lessen uit halen. Een therapeut of coach kan je hierbij helpen als je dat wilt. Praten is heerlijk en helend. Je relaties zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor je emoties en geluksgevoel, dus: hoe happy ben jij met jezelf en de mensen in je leven…?

4. Spiritueel

Ontwikkel en onderhoud een diepere connectie met je ziel door naar je gevoel en intuïtie te leren luisteren en hierop te durven vertrouwen. Dit kun je bereiken door rust, stilte, yin/restorative yoga, yoga nidra, meditatie, journaling en/of wandelen in de natuur. Jouw innerlijke gids zal je laten weten wie/wat wel of niet goed voor je is en bij je past. Creëer je droomleven door je doelen te affirmeren en visualiseren én hierin te geloven. Ken en volg je purpose, dromen en passies, ongeacht wie/wat op je pad komt.

En ondertussen: have fun & trust the process!

Ik wens je alle succes en liefde!