Energie in beweging

Emotie betekent energie in beweging. Een emotie is dus energie. Een trilling, een frequentie.

Zoals je op onderstaand plaatje kan zien hebben verschillende emoties verschillende frequenties. Hoe hoger jouw energetische frequentie, hoe blijer en gezonder je je voelt. Hoe lager jouw energetische frequentie, hoe slechter je je voelt.

The Law of Attraction

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je energetische vibratie hoog is, je vanzelf ook hoge energieën aantrekt. Het gelijke trekt elkaar aan. In de kwantumfysica wordt dit principe ook wel de “Wet van de Aantrekkingskracht” genoemd, in het Engels “The Law of Attraction”. Werelds meest bekende boek hierover is The Secret van Rhonda Byrne.

De kunst van het kiezen

De kunst is om jezelf te trainen in staat te zijn je vibratie / energie te verhogen wanneer het even tegenzit. Om je mind sterker te laten zijn dan je emoties, door bewust voor een bepaalde frequentie te kiezen. Op die manier voorkom je namelijk dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt waarin je je steeds slechter en slechter gaat voelen, met allerlei fysieke, mentale en emotionele klachten van dien. Je kan altijd kiezen voor een hogere vibratie (lees: “positievere” emotie) en wanneer je dat vaak genoeg doet, wordt je vanzelf een magneet voor een gezond en gelukkig leven, zal alles in je leven veel soepeler gaan en wordt je op den duur misschien wel immuun voor de lagere emotionele frequenties. Een emotie wordt veroorzaakt door een bepaalde (onbewuste) gedachte die daaraan vooraf gaat. De kunst is dus om positief te leren denken en hier komt dan ook de uitspraak “Geluk is een keuze” vandaan. Een goed en zeer praktisch boek hierover is Happy Life 365 van Kelly Weekers. Wat ook helpt is om te focussen op liefde en dankbaarheid. Je belandt dan vanzelf in een hogere frequentie.

Wat wil de emotie jou vertellen?

Natuurlijk betekent het niet dat “negatieve” emoties er nooit mogen zijn. Tussen aanhalingstekens omdat er geen goede en slechte emoties zijn; iedere emotie dient een doel. Iedereen heeft te maken met de ups en downs van het leven en het is goed om je emoties er te laten zijn; je pure emoties zuiveren namelijk je lichaam en willen je iets vertellen of leren. Zoals ik al schreef betekent emotie energie in beweging. Als je de emotie doorvoelt, verdwijnt die dus ook vanzelf weer. Als je de emotie niet doorvoelt, blijft die plakken en dit zorgt voor blokkades in je lijf. Yin yoga en massage (aanraking) kunnen helpen om de emotie te voelen en los te laten komen. Als je meer wilt weten over de achterliggende betekenis van emoties (en überhaupt het hele spectrum aan emoties) is het boek De Emotie Encyclopedie van Vera Helleman een aanrader.

Oefening en therapie

Als je kijkt naar het plaatje kan je je misschien voorstellen dat leven in boosheid, frustratie, ondankbaarheid, jaloezie, verlangen, ontevredenheid, angst, schuld of schaamte je weinig energie geeft / veel energie kost. Wanneer je te lang blijft “hangen” in deze emoties (of beter gezegd: de gedachten die deze emoties veroorzaken), kan je te maken krijgen met fysieke of mentale klachten.

Wanneer je energielevel en geluksniveau wel een boost kan gebruiken, probeer dan eens een oefening te doen waarbij je 5 dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent (er is echt altijd wel iets te bedenken, al is het nog zo klein) en 5 dingen opschrijft waar je intense liefde voor voelt (kan zijn personen, kan zijn dieren, kan zijn spullen met een speciale waarde).

Haptotherapie kan erg goed helpen wanneer je het lastig vindt om toegang te krijgen tot je gevoel en emoties en/of wanneer je een emotioneel heftige periode doormaakt. Cognitieve gedragstherapie kan goed helpen om je gedachten realistischer te maken. Wanneer je een emotioneel trauma beleefd hebt, is EMDR een aanrader. Het is fijn een goede therapeut naast je te hebben bij het ervaren en verwerken van emoties.