Droge en/of geïrriteerde (hoofd)huid?

Heb je last van schilfertjes op je hoofdhuid als gevolg van een droge hoofdhuid? Of vingers die vervellen? Waarschijnlijk gebruik je dan shampoo, douchegel, face-wash of vloeibare handzeep met hierin het venijnige stofje SLS, wat staat voor Sodium Laureth Sulfate. En echt: het zit in bijna alle bekende merken. Zelfs in Sebamed, Neutral, Zwitsal en biologische producten.

Check, check

Bekijk de ingrediëntenlijst op je verzorgingsproducten eens goed en maak korte metten met alles waar een van onderstaande stofjes in zit. Persoonlijk heb ik bijna alles kunnen weggooien. Ook wanneer je denkt aan roos of psoriasis, begin hier!

  • Sodium Laureth Sulfate (wedden dat deze op bijna al je flesjes staat…)
  • Disodium Laureth Sulfosuccinate
  • Sodium Layryl Sulfate
  • Sodium Acetyl Sulfate
  • Ammonium Lauryl Sulfate
  • Sodium Myreth Sulfate

Foam! Ten koste van je gezondheid…

Fabrikanten voegen dit ingrediënt toe, omdat het goed schuimt en goedkoop is. Het is een synthetische stof die reinigt en schuimt. Maar SLS reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen en motoren te ontvetten. En wat veel erger is: er is bewezen dat het op lange termijn kankerverwekkend is.

Het Amerikaanse “College of Toxiology” zegt dat SLS gedurende ongeveer vijf dagen in ons lichaam blijft, nadat we onze huid of haren ermee gewassen hebben. Uit andere onderzoeken is gebleken dat het gemakkelijk door de huid wordt opgenomen en in onze bloedbaan terechtkomt, waarna het zich kan ophopen in het hart, de lever, de longen en de hersenen.

Toch wordt SLS nog steeds in de meeste schuimende reinigingsproducten toegepast – zelfs in sommige tandpasta’s. Ook shampoos van natuurlijke merken bevatten soms SLS of Ammonium Lauryl Sulfate. Vaak staat er dan bij dat het van kokosnoot afkomstig is, om ons ervan te overtuigen dat het natuurlijk is en dus veilig. Niets is minder waar!

Let ook op alcohol en zeep

Een groot aantal van de sulfaatvrije shampoos die op de markt zijn, hebben de sulfaten vervangen door alcohol of zeep. Alcohol en zeep hebben vrijwel net zo’n uitdrogend effect op huid en haar als sulfaat. Zeep leidt daarbij vaak tot grauwe neerslag op het haar waardoor de glans verdwijnt, huidirritatie en haarbeschadiging.

Op zoek naar een SLS-vrije shampoo? Klik hier en hier voor voorbeelden.

Naast agressieve stofjes is ook stress van invloed op de conditie van je (hoofd)huid. Kijk of iets kunt doen aan de (onbewuste) stressfactoren die op dit moment in je leven zijn. Soms kun je aan een situatie zelf niks veranderen, probeer dan je gedachten over de situatie te veranderen.