Oh. My. God. Op mijn vingers na, heb ik werkelijk in elke spier van mijn lichaam spierpijn. Met dank aan: een GLADIATOR WORKOUT gisteravond. WAT een intensiteit! Ik ben lesjes Body Pump of Spinning gewend, met de nadruk op gewend. Mijn lichaam wordt blijkbaar niet meer genoeg uitgedaagd en dit laatste is precies waarvoor GLADIATOR is ontworpen: het lichaam de juiste prikkels en overload geven om resultaat te behalen bij vetverbranding, hormonale respons, afterburn, cardiovasculaire progressie (conditionele uithoudingsvermogen) en spieruithoudingsvermogen. Dat doen de trainingen door gebruik te maken van oefeningen die behalve de verschillende energiesystemen ook het algemeen functioneren van de deelnemers verbeteren. Denk hierbij aan het verbeteren van de motorische vaardigheden, verbeteringen in de hormonale balans, vergroten van de weerbaarheid en het (terug)winnen van bewustzijn en vertrouwen in het eigen lichaam. Voordeel is de relatief korte duur van de training; zo’n 25-45 minuten.

Op dit moment is er zo’n groot aanbod aan lesjes en programma’s, dat het soms lastig is in te schatten wat nu het meeste effect heeft op je lichaam. In een eerder stukje beschreef ik al de voordelen van krachttraining voor vrouwen. Krachttraining is een zeer effectieve methode om vet te verbranden (en nee, je wordt geen bodybuilder). Te veel cardio leidt daarentegen tot vetopslag, wegens de aanmaak van het stresshormoon cortisol tijdens cardiotraining. Maar alle cardio skippen en alleen nog maar krachttrainen is ook weer niet optimaal. Het belangrijkste is variatie. Net zoals bij voeding geldt. Een zeer effectieve combinatie van beiden vind je bijvoorbeeld in een les als GLADIATOR: een korte, intensieve workout waarin het lichaam telkens weer verrast en uitgedaagd wordt. Aan wat voor soort oefeningen je moet denken? Squats, burpees, push-ups, sit-ups, mountainclimbers, kicks, steppen, jumping lunges en planks. Vaak in combinatie met gewichtsschijven. En dit alles in hoog tempo en snel afgewisseld.

Ik vond het echt een heer-lij-ke les! De tijd vloog voorbij. En de zweetdruppels vlogen me om m’n oren. Dit lesje houden we erin!