Ben jij op zoek naar meer balans tussen voelen en zijn & denken en doen? Probeer dan eens haptonomie of haptotherapie.

In contact komen met jezelf

De haptonoom / haptotherapeut helpt je om je bewust te maken van wat je werkelijk van binnen voelt. Je leert om te luisteren naar je gevoel en in contact te komen met jezelf.

Leren voelen

Haptonomie is een leer / wetenschap die zich bezig houdt met aanraken, voelen, direct lichamelijk contact en de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven. Letterlijk betekent ‘haptonomie’ de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven.

Persoonlijke ontwikkeling

Haptotherapie is een behandeling waarbij gesprek en aanraking tussen de therapeut en de patiënt een belangrijke ingang van de begeleiding is. Via de aanraking kan je weer in contact komen met de gevoelens en emoties die in je lichaam opgeslagen zijn. Blokkades kunnen voelbaar worden. Bij klachten die te maken hebben met de (dis)balans tussen voelen, denken en doen, is haptotherapie aan te raden. Als voelen, denken en doen op elkaar aansluiten zijn we immers op ons best. Je gevoelsbeleving en hoe je omgaat met jezelf en anderen staat centraal. De nadruk ligt op de beleving van je zelf in het hier-en-nu, en op wie je bent in het contact met anderen. Het helpt je voelende vermogen te ontwikkelen, zodat je beter kunt omgaan met je klachten. Het is gericht op het bewust maken van gevoelens en bevordert je lichaams- en zelfbesef. Ervaring en inzicht in de rol die gevoelens spelen geeft breedte en diepte aan je persoonlijke ontwikkeling en helpt bij het verhelderen van communicatie, samenlevingsvormen en samenwerkingsvormen.

Wanneer kiezen voor haptotherapie?

Met haptotherapie wordt op zeer verschillende terreinen goede resultaten behaald. Haptotherapie kan onder ander zinvol zijn bij: chronische pijn, relationele problemen, overspannenheid, vermoeidheid, stress en burn-out, traumatische ervaring, hyperventilatie, depressies, onverwerkte ervaringen, etc. Behandelingen worden (deels) vergoed vanuit aanvullende verzekeringen en een verwijzing is niet nodig.

Tekst afkomstig van allehaptonomen.nl