Mis je voor je gevoel balans in je leven?

Mensen die goed in balans zijn, focussen zich vaak op onderstaande 5 aspecten.

Waar valt er bij jou nog winst te behalen?

1. Fysiek

Zorg goed voor je lichaam en commit je aan je lichamelijke gezondheid. Eet gezond, beweeg voldoende, houd je lichaam schoon en fris en ga op zoek naar de échte oorzaak van klachten en kwaaltjes. Wie zich lichamelijk sterk voelt kan ook geestelijk meer aan, en andersom.

2. Mentaal

Het is belangrijk om je hersenen scherp te houden. Lees boeken over thema’s die je interessant vindt, leer nieuwe dingen, speel spelletjes. Dit alles houdt je grijze massa op positieve wijze actief. Pieker je veel? Zie punt 5.

3. Sociaal

Ons geluk is voor een groot deel gebaseerd op onze relaties. Ontmoet nieuwe mensen, oude en nieuwe vrienden, familie. Evalueer en balanseer je sociale leven op de 4 levels van relaties: familie, vriendschap, werk en intimiteit. Probeer zo min mogelijk tijd door te brengen met mensen die je meer energie kosten dan geven.

4. Financieel

Waar ter wereld je ook woont, in elk systeem zal je op een bepaalde manier waarde moeten toevoegen aan de maatschappij. Wanneer dit middels ”een baan” is, vind een baan die je interesseert en (net) genoeg inkomen oplevert om lekker te kunnen leven. Een gezonde financiële situatie betekent ook bewust kijken naar je budget, niet meer uitgeven dan je hebt en wat sparen (al is het maar een klein bedrag per maand) voor onvoorziene uitgaven of toekomstige dromen. Prioriteer je uitgaven.

5. Emotioneel / Spiritueel

Oefen met dankbaarheid, positiviteit, tevredenheid, (zelf)vertrouwen, vergevingsgezindheid en medeleven. Omarm ook minder fijne gevoelens als verdriet, angst, schuld, pijn, leegheid en/of eenzaamheid en sta ze toe zichzelf op te lossen met tijd en zelfliefde. Door te onderzoeken waar je gevoelens vandaan komen, kan je ze uiteindelijk beter begrijpen en ervan leren. Oefen ook met intuïtie, creativiteit, mindfulness en meditatie voor een fijne innerlijke rust. En bovenal: believe life is good! Het zal je de lessen leren die je nodig hebt. En soms zijn die verdomde hard, maar de inzichten die resulteren zijn dan ook verdomde mooi.

Stay balanced!