Afgelopen november vroeg Libelle mij voor een interview en shoot voor in de health-editie van Libelle Nieuwscafé. Superleuk om gevraagd te worden hiervoor! Zie hier het resultaat.

Healthy leven en er goed uitzien, hoe doe je dat? In haar werk als healthcoach gaat Evelien Blom (29) uit van de heilige drie-eenheid van gezonde voeding, de juiste beweging en voldoende ontspanning. Ze blogt over gezond leven en is bezig aan een boek. “Zelf heb ik veel baat gehad bij een gezonde leefstijl, dat motiveert mij om anderen te helpen.”

Mijn advies: voeg goede dingen toe aan je leven en gooi de boel niet radicaal om.

Allergie

“Zo ben ik op het pad van healthy leven terecht gekomen. Vijf jaar geleden, ik was net afgestudeerd en had een stressvolle baan die ik niet leuk vond, kreeg ik last van voedselintoleranties. Ik had uitslag in mijn gezicht en veel jeuk. Ik ging naar de huisarts, de dermatoloog, kreeg medicijnen, maar niets hielp. Ik vond het heel naar, maar er leek niets aan te doen. Tot ik mijn voedingspatroon veranderde. Ik schrapte suiker van mijn menu, koemelk, varkensvlees en probeerde minder brood, pasta en aardappelen te eten. Binnen een paar weken was ik van mijn klachten af.”

Heilige driehoek

“Ik geloof erin dat je op verschillende manieren aan je lichaam moet werken om fit en gezond te blijven. Dat heb ik zelf ervaren en dat motiveert mij om als healthcoach anderen te helpen. Een uurtje sporten per dag is niet genoeg: het gaat om de heilige driehoek van gezonde voeding, de juiste beweging en voldoende ontspanning. Stress is bijvoorbeeld heel slecht voor je lichaam. Bij stress maak je teveel cortisol aan, waardoor je bijnieren uitgeput raken en allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan, bijvoorbeeld huidontstekingen.”

Topsport

“Dat is het leven voor veel mensen tegenwoordig. We combineren bijvoorbeeld een drukke baan met kinderen en verwachten veel van onszelf. Juist daarom is het belangrijk om in goede conditie te blijven. Een topprestatie kun je alleen leveren als je in topconditie bent. Als we ziek worden nemen we medicijnen, maar veel kwalen kun je oplossen door je leefstijl te veranderen. Plof niet op de bank na een lange dag werken, maar maak nog een lange wandeling, ga sporten en maak tijd om gezond te koken.”

7-minute workout

“Een effectieve manier om meer beweging in te bouwen in je dagelijkse leven als je weinig tijd hebt. Op internet zijn veel verschillende programma’s te vinden waarmee je je lichaam in korte tijd een boost kunt geven. Zelf combineer ik high intensity interval training met krachttraining en yoga. Dat is voor je lichaam de beste combinatie. Krachttraining zorgt ervoor dat je stofwisseling verbetert, terwijl yoga heel ontspannend werkt. Die combinatie is beter dan bijvoorbeeld drie keer per week hardlopen. Sterker: door veel hardlopen kan het lichaam sneller verouderen omdat het lichaam dan veel cortisol aanmaakt, het stresshormoon.”

Volhouden

“Zelf vind ik het niet moeilijk om healthy te leven, maar ik zie dat veel mensen er moeite mee hebben om hun leefstijl te veranderen. Mijn advies: gooi niet rigoureus het roer om, maar probeer goede dingen toe te voegen. Ga bijvoorbeeld fietsen naar je werk en probeer elke dag gezond te koken. Ik zweer bij de 80-20 regel: 80% van de week gezond, 20% waar je zin in hebt.”

Koffieautomaat

“Gezond leven is ook goed plannen. Haal in het weekend verse groenten in huis als je doordeweeks geen boodschappen kunt doen, neem gezonde tussendoortjes mee zoals een zakje ongebrande noten om te voorkomen dat je gaat snacken. Weet je wat ook heel slecht is? Koffie uit de automaat op het werk. Het is puur suikerwater wat daar uit komt. Drink bijvoorbeeld liever thee of haal ergens goede koffie. Door goede dingen toe te voegen aan je leven, worden de slechte vanzelf minder. Gezond eten en voldoende bewegen moeten onderdeel worden van je dagelijkse leven, dat is de enige manier om het op de lange duur vol te houden. In streng lijnen geloof ik dan ook niet. Op een dag gaat het dan toch weer mis.”

Recruiter

“Naast healthcoach ben ik recruiter bij een grote corporate. Dat betekent hard werken en omdat ik veel events doe, ben ik ’s avonds vaak pas om acht of negen uur thuis. Toch kook ik daarna altijd nog een gezonde maaltijd. Een wokmaaltijd is binnen tien minuten klaar. En ik voel me beter als ik daarna nog even ga sporten, al is het maar een half uurtje. Het geeft me nieuwe energie en is voor mij de ideale ontspanning na een hectische dag. Ik heb het geluk dat ik niet van snoep houd; je maakt mij gelukkiger met een broodje humus of een lekker sapje. Maar ook bij mij gaat het soms mis hoor. Soms zijn er weken dat dat ik het zo druk heb dat ik niet genoeg groenten eet. Dan voel ik me aan het einde van de week uitgeput. Ik maak nu vaak ’s morgens een groene smoothie klaar, met bladgroenten en fruit. Dan heb ik meteen alles binnen.”

Toekomst

“Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en ben zo het corporate wereldje ingerold. Ik zou het nog niet willen missen, dus voor nu is de combinatie recruitment en healthcoaching perfect. De link tussen gezondheid van werknemers en hun prestaties vind ik ook interessant. Op mijn site blog ik over gezond leven en ik ben samen met Ralph Moorman bezig aan een boek. Ik geloof erg in de hormoonfactor-aanpak die hij heeft ontwikkeld. Veel gezondheidsklachten ontstaan doordat onze hormonen niet in balans zijn. Ik ben ook trainer Hormoonfactor. Aan mij de uitdaging om er een heel praktisch boek van te maken, met effectieve oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen bijvoorbeeld en antwoord op vragen als: wat moet er altijd in het keukenkastje staan?”

Meer Evelien

Woont in: Den Haag. Vreemde gewoonte. Ik smeer overal sambal op, zelfs op een stuk komkommer. Guilty pleasure: Chocoladenootjes. Zo lekker… Het liefst op vakantie naar: New York. Daar zit op elke hoek van de straat al een sapbar en het bruist van de energie, ik zou er zo kunnen wonen. Eet het liefst: Thais. Ideale zondagochtend: Uitslapen en dan samen met mijn vriendinnen ontbijten in een café.

Tekst: Rosa Koelemeijer

FullSizeRender-6