Dit artikel schreef ik voor TALKIES Magazine.

Plastische en cosmetische chirurgie worden nog steeds gezien als iets dat met name door vrouwen wordt ondergaan. Naarmate het taboe op dit soort ingrepen langzaamaan vermindert en plastic fantastic plaats heeft gemaakt voor zeer natuurlijk en fris, stappen ook steeds meer mannen de kliniek binnen. Met als gevolg dat het aanbod aan ingrepen dat zich specifiek op mannen richt steeds meer toeneemt. Het cliché dat mannen vaak alleen maar mooier worden naarmate ze ouder worden, gaat zeker weten op. Maar hey, de natuur een handje helpen, daar is anno 2014 niks mis meer mee.

Plastisch chirurg vs. cosmetisch arts

Van de behandelingen die hieronder aan bod komen, zullen sommigen uitgevoerd worden door een plastisch chirurg en sommigen door een cosmetisch arts. Waar doe je goed aan en wat is nu precies het verschil? Het grootste verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch arts is dat een cosmetisch arts niet snijdt en met name werkt met botox en fillers of een laserapparaat. De titel van cosmetisch arts is (nog) niet beschermd, maar elke cosmetisch arts in Nederland is verplicht zich te registreren bij de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde. Tevens heeft iedere cosmetisch arts geneeskunde gestudeerd en cursussen gevolgd op het gebied van injectables. Niet alle plastisch chirurgen hebben deze aanvulling. Zij hebben echter wel een beschermde titel, behaald na een zesjarige chirurgische opleiding, en zijn verplicht zich te registreren bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Plastisch chirurgen voeren veelal chirurgische behandelingen uit, zoals ooglidcorrecties en liposucties.

Gezicht

Verfraaiingen aan het gezicht komen heden ten dage het meest voor waar het gaat om cosmetische en plastische chirurgie bij mannen. Niet zo gek ook, want het gezicht is het meest zichtbaar en met kleine ingrepen valt groots resultaat te behalen. Mannen vinden het vooral zeer belangrijk dat de ingreep niet opvalt voor de omgeving, aldus cosmetisch arts Joost Kroon. Hij heeft zijn eigen cosmetische kliniek in Amsterdam en als visie: less is more. Quick fixes bestaan volgens hem niet, behalve in het geval van sommige botox behandelingen of wanneer je rimpels nog erg oppervlakkig en ondiep zijn. Voor een natuurlijk resultaat heb je een beetje geduld nodig. Een rimpel heeft soms 50 jaar gehad om in te slijten. Wanneer je die in één keer behandelt, wordt het resultaat lelijk. Doe het dus liever stapje voor stapje, afhankelijk van de diepte van de frons of rimpel en het gewenste effect. Botox geeft meestal direct een heel mooi resultaat, ook als herhaaldelijke behandeling nodig is. De meeste mannen komen voor een behandeling van de frons en rimpels op het voorhoofd. Soms ook voor de kraaienpootjes. Ook een verzachting van scherpe lijnen in de neus-/mondplooi of een scherpere/strakkere/meer mannelijke kaaklijn zijn te bewerkstelligen met injectables. Injectables zijn grofweg onder te verdelen in botox en fillers. Botox legt als het ware een spier lam, waardoor een frons niet meer (zo sterk als voorheen) gemaakt kan worden. Het verzacht de expressierimpels. Fillers daarentegen behandelen rimpels die door zwaartekracht zijn ontstaan. Denk aan rimpels rond de mond, theezakjes onder de ogen of ingevallen wangen. Je vermoeide uitstraling verdwijnt zo als sneeuw voor de zon. Joost Kroon kijkt vaak naar volumeverlies in de wangen. Mannen die afgetraind zijn, krijgen vaak erg ingevallen wangen wat hun strakke lijf dan enorm teniet doet. Ze kunnen er erg moe en mager door uitzien. Hij raadt ze dan aan de wangen iets te vullen om een frissere look te krijgen. Naast injectables staat bij mannen een ooglidcorrectie hoog in de top 5 van favoriete behandelingen. Deze hoort uitgevoerd te worden door een plastisch chirurg.

Lichaam

Waar het gaat om plastische chirurgie bij mannen worden boven- en onderooglidcorrecties het meest uitgevoerd, aldus drs. Erik Laban, plastisch chirurg bij Velthuis kliniek. Veel mannen hebben namelijk last van overhangende oogleden en een vermoeide blik. Met een ooglidcorrectie los je dit relatief makkelijk op en zie je er beduidend frisser uit. Het is een erg dankbare ingreep. Minder hoofdpijn en een beter gezichtsveld zijn andere voordelen. Binnen enkele dagen ben je volledig hersteld en je ziet direct resultaat. Andere populaire plastische behandelingen onder mannen zijn de borstverkleining en liposuctie. Een borstverkleining wordt met een mooi woord ook wel gynaecomastie genoemd. Naast overgewicht kan ook erfelijke aanleg de oorzaak zijn van overmatige borstontwikkeling. Tijdens een gynaecomastie wordt het teveel aan vetweefsel en borstklieren weggenomen met een blijvend resultaat. Bij een borstspier-, danwel borstkasvergroting worden zogenaamde pectorale implantaten via een snede in de oksel ingebracht. Deze cosmetische, vaak siliconen, borstprotheses worden op hun plaats gehouden door de bovenliggende borstspier. Liposuctie, of liposculptuur, is een ingreep waarbij plaatselijke vetophopingen worden weggezogen en lichaamscontouren worden verbeterd. De laatste 10 jaar worden bij mannen met name de onderkin, maag, buik en love handles behandeld. Liposuctie is een ideale manier om je figuur te verbeteren, maar niet bedoeld als manier om gewicht te verliezen. Wanneer je veel en slecht blijft eten, zullen andere, niet verwijderde, vetcellen zich vullen met vet, waardoor je dus op andere plaatsen dan de behandelde plaatsen dikker zult worden. Het mooie resultaat van een operatie is vaak wel een goede motivatie voor een gezondere leefstijl. Laban ziet de laatste tijd een sterke toename in de komst van mannelijke cliënten naar de kliniek. Het taboe vervaagt en mannen schromen niet meer om iets aan hun uiterlijk dat ze stoort te verfraaien. Een andere manier van lichaamsverfraaiing bij mannen kan worden bewerkstelligd door hormoonsuppletie. Gezondheidscoach en hormoonspecialist ir. Ralph Moorman raadt het gebruik van chemische hormonen (meestal afgeleiden van testosteron of groeihormoon) omwille van een zeer grote spiermassa en zeer laag vetpercentage echter af vanwege de sterke werking en dus ook bijwerkingen, zoals een vergrote prostaat, verhoogde bloeddruk of verhoogde aanmaak van rode bloedcellen. Het gebruik van bioidentieke hormonen is een ander verhaal. Het is binnen de antiveroudering een hot topic, maar tot op heden vooral een individueel experiment.

Huid

Voor wat betreft anti-aging denkt cosmetisch arts Joost Kroon dat er steeds meer nadruk zal komen te liggen op een gezonde, stralende huid en minder op een rimpeltje hier en daar. Gezonde voeding is hierin erg belangrijk; een mooie huid komt namelijk van binnenuit. Natuurlijk kun je de buitenkant ook een boost geven met bijvoorbeeld peelings of laserbehandelingen. Deze verwijderen het bovenste laagje van de huid, waardoor er een stralende, frisse huid tevoorschijn komt. Afhankelijk van de sterkte van de behandeling kunnen ook littekens en verkleuringen goed behandeld worden. Een ander wonder voor de huid is vitamine A zuur, ook wel tretinoïne genaamd, en alleen te verkrijgen op doktersrecept. Eind jaren 80 kwam de Amerikaanse dermatoloog Albert M. Kligman erachter dat dit middeltje niet alleen helpt tegen acne en rosacea (een chronische huidaandoening met rode vlekken), maar dat het ook de structuur van de huid verbetert en veroudering tegengaat. Vitamine A zuur versnelt tevens de celdeling van de opperhuid, waardoor de huid als het ware steeds sneller vernieuwd wordt en hierdoor soepeler en zachter aanvoelt. Uit Kligman’s onderzoek bleek tevens dat vitamine A zuur de collageenproductie stimuleert en de doorbloeding van de huid verbetert, waardoor kleine lijntjes en rimpels verzacht worden, de huidskleur egaliseert en pigmentvlekken verminderen.

Haar

Mannelijke kaalheid is een gevoelig onderwerp voor de meeste mannen. Helaas kun je het moeilijk tegenhouden, maar gelukkig zijn daar haartransplantaties voor uitgevonden. Met de nieuwe technologieën kan op simpele wijze in slechts een paar uurtjes een mooie transplantatie plaatsvinden. Veelal hoeft er geen haar weggeschoren te worden en zijn littekens niet zichtbaar. Een mooie bos haar is nu voor iedereen binnen bereik.

Expert’s advice

  • Less is more.
  • Als je je ergens écht aan stoort, doen.
  • Ga op intake bij verschillende klinieken en artsen.
  • Laat je goed informeren.
  • Check het NVPC/ZKN/NVCG keurmerk.

Top 5 behandelingen mannen

  1. Rimpelbehandeling
  2. Ooglidcorrectie
  3. Borstverkleining
  4. Liposuctie
  5. Haartransplantatie