Van de week kwam ik een filmpje tegen waarin Sanny Verhoeven spreekt met Albert Sonnevelt over o.a. de oorzaken van een burn-out.

Albert wist te vertellen dat Robert Lefever, een Engelse professor en arts, verkondigt dat er slechts 2 oorzaken zijn van een burn-out, te weten:

  • You are living a lie
  • You are a compulsive helper

Met andere woorden:

  • Je leeft je passie niet (je doet alsof alles goed en mooi is, maar diep van binnen weet je dat bijv. je partner, vrienden en/of baan niet bij je past – je krijgt er geen energie van). Het kan ook zijn dat je zelf nog niet goed genoeg weet wie je bent en wat je wilt, wat bij je past, wat je kernwaarden en drijfveren zijn, welk gevoel je wilt ervaren. Ga, misschien wel met de hulp van een coach, op onderzoek uit.
  • Je bent teveel bezig met het je omgeving naar de zin te maken en vergeet hierbij ook goed voor jezelf te zorgen (door bijv. minder perfectionistisch en controlerend/planmatig te zijn, je niet overal verantwoordelijk voor te voelen, vaker nee te zeggen, in jezelf te geloven (boost je zelfvertrouwen, -waarde, -respect) en prioriteiten te stellen/keuzes te maken).

Naar mijn mening is er nog een 3e oorzaak, namelijk:

  • Je voelt, accepteert en/of verwerkt je emoties niet. Wanneer je (in korte tijd) teveel heftige dingen meemaakt, kan het zo zijn dat je geen tijd hebt/krijgt/neemt/maakt om de bijkomende emoties te verwerken. Ook kan het zo zijn dat je het ”struisvogel-type” bent (je steekt je kop in het zand, negeert je emoties en gaat door met je leven) of het gewoonweg lastig vindt om emoties te herkennen. Weet dat er coaches en hulpverleners zijn die je hierbij kunnen helpen. Praten met familie of goede vrienden kan ook heel goed helpen. Het van je af praten, je kut voelen, uitrusten, huilen, schrijven, sporten, wat-dan-ook-helpt-voor-jou, lucht zo op en geeft ruimte voor nieuwe energie.

Herken jij je in één of meerdere van bovenstaande punten? Ga hier dan mee aan de slag om een overspannenheid of burn-out te voorkomen.

Wil je het hele filmpje zien? Klik dan hier.