Bij het maken van een keuze, het nemen van een beslissing of het stilstaan bij een groots moment is de grote vraag: wat laat je leidend zijn? Je verstand of je gevoel?

Naar mijn idee is het toverwoord voor een happy & healthy leven ”balans” ook hier van toepassing.

Keuzes & beslissingen

Soms kun je, bijvoorbeeld door eerdere ervaringen en levenslessen, gemakkelijk een keuze maken op basis van je verstand. Je luistert naar je hoofd.

Soms geeft je intuïtie je direct het antwoord. Je luistert naar je hart. Leer op je intuïtie te vertrouwen, ze heeft het niet vaak mis…

Maar soms zijn hoofd en hart het niet eens. En dan wordt het lastig. Wat dan kan helpen is om alle zaken, rationeel én emotioneel, op een rijtje te zetten. De plussen naast de minnen. De situatie met de meeste voordelen leidt je dan vaak naar de juiste beslissing.

Stilstaan bij momenten

Ook bij het vieren van kleine of grote mooie momenten en het verwerken van verdrietige momenten spelen ratio en gevoel een rol. Het levensmotto binnen mijn ouderlijk huis is ”kop op en gaan met die banaan”. Hierdoor waren we minder van de emo-afdeling. Dat heeft voordelen, omdat je dan niet zo snel diepe dalen zal kennen doordat je snel relativeert en goedpraat. Aan de andere kant sta je ook minimaal stil bij mooie momenten, successen, tegenslagen en emoties.

We leven in een tijd dat je ”gelukkig moet zijn”, want ”het leven is maakbaar”. Vandaag de dag heerst zo ongeveer de overtuiging dat er iets mis is als je niet gelukkig bent. Wat belangrijk is, is om ruimte te geven aan pijn en verdriet. Om te accepteren dat er niet alleen maar roze wolken zijn. Leer te voelen, jezelf te troosten én troost te ontvangen. Daaruit volgt lering en nieuw geluk.

Leren voelen

Emoties voelen en accepteren, bewust ergens bij stil staan, over praten, over rouwen, een les uit trekken, of intens van genieten helpt om een betere balans te vinden tussen hoofd en hart. En om gebeurtenissen te verwerken en een plekje te geven. Wacht hier niet te lang mee. Haptonomie kan hierbij goed helpen.

Hoe staat het met jouw balans?